Sectionale poorten

Nood aan een (nieuwe) garagepoort? Dan is een sectionaalpoort zeker te overwegen waard. Sectionale poorten hebben heel wat voordelen en kunnen in allerlei materialen en stijlen besteld worden. Op die manier past uw garagepoort perfect bij de stijl van uw woning. Hier vindt u alvast een overzicht van de verschillende mogelijkheden.

Wat zijn de voordelen van een sectionaalpoort?

Met een sectionale garagepoort hoeft u niet meer uit uw auto of van uw fiets te stappen om de poort te openen wanneer u thuiskomt. Ook bespaart u heel wat ruimte met een sectionaalpoort. De lamellen schuiven omhoog bij het openen van de poort. Ze ‘plakken’ als het ware tegen het plafond. De wanden blijven volledig vrij. Bij een zijdelingse sectionaalpoort schuiven de lamellen tegen de zijmuur. Zo kan u het plafond gebruiken om zaken aan op te hangen. Sectionaalpoorten zijn er in alle stijlen, vormen en kleuren. Op die manier kan de poort sowieso bij de stijl van uw woning passen. Een laatste voordeel is dat de lamellen van een sectionaalpoort erg goed isoleren.

Bent u benieuwd naar de prijs van een sectionaalpoort?

Vergelijk prijzen!

Na de offerteaanvraag zit u nergens aan vast…

Bediening van de sectionaalpoort

Sectionale garagepoorten worden meestal elektronisch bediend, maar u kan evengoed voor een manuele bediening kiezen. Een poort met manuele bediening is goedkoper omdat er geen motor moet worden geïnstalleerd. Wel kunnen deze poorten zwaar zijn om te openen. Zeker wanneer u voor een grote poort kiest. Met een elektronische bediening opent de poort vanzelf en heeft u geen last van het gewicht. U kan de poort openen met een afstandsbediening, via uw smartphone of een schakelaar. De elektronische versie is dus gebruiksvriendelijker waar u uiteraard meer voor betaalt. De prijs van de bediening hangt af van de grootte en het gewicht van de poort. Hoe groter en hoe zwaarder de poort, hoe groter het vermogen van de motor moet zijn. Dit heeft een prijskaartje. Reken gemiddeld zo’n €400,- à €1.000,- voor de garagepoortmotor.

Meer weten over sectionale poort automatiseren? Lees het in dit artikel.

Sectionaalpoorten per soort

Sectionale garagepoorten zijn er in verschillende soorten. De klassieke sectionaalpoort bestaat uit panelen die de poort flexibeler maakt. Bij het openen van de poort worden de panelen naar achter of opzij geschoven. In dat laatste geval spreken we van een zijdelingse sectionaalpoort. U kan de poort ook laten bekleden met platen, planken of lamellen.

Beklede sectionale poorten

U kan met uw sectionale garagepoort alle kanten op door te kiezen voor een bekleding. Er is ontzettend veel mogelijk, van klassiek tot modern. De populairste vormen van bekleden zijn aluminium platen, lamellen of houten planken.


sectionale poorten

Zijdelingse sectionaalpoort

Waar de klassieke sectionaalpaart opent tegen het plafond, zullen de panelen van een zijdelingse sectionaalpoort langs de wand open schuiven. De poort gaat dus opzij open. Het voordeel is dat er geen plaats onder het plafond wordt weggenomen. Het plafond kan dan nog dienen als opbergruimte. Ook is het een handige oplossing wanneer uw dak in de garage schuin of te laag is. Erg handig bij zijdelingse sectionaalpoorten is dat u ze niet helemaal hoeft te openen als u snel te voet in de garage wil. U bent snel binnen en kan de poort dus sneller weer sluiten. Lees meer over de zijdelingse sectionaalpoort.

Soorten sectionale poorten per stijl

Dankzij de ruime keuze van stijlen en materialen, kan u een sectionaalpoort volledig naar uw wens kiezen. Op die manier is de poort volledig afgestemd op de bouwstijl van de woning.

Moderne sectionale garagepoorten

Een sectionaalpoort kan een erg strakke look hebben door de keuze van het materiaal en de kleur. Aluminium heeft bijvoorbeeld een eerder moderne uitstraling. Ook kan u kiezen voor vlakke panelen zodat het allemaal nog wat strakker toont.

Landelijk sectionaalpoorten: de pastorijpoort

Het is perfect mogelijk om een landelijke uitstraling te geven aan uw sectionale garagepoort. De typische landelijke sectionaalpoort is de pastorijpoort. Deze poort heeft een geïntegreerd raam en heeft de look van een authentieke houten pastorijpoort. U kan kiezen voor een rond model of één met rechte hoeken. Alles is mogelijk. Vaak is er een vast bovenpaneel in dezelfde stijl als de poort zelf.

Vergelijk offertes

Wist u dat door prijzen te vergelijken u tot wel 30% kan besparen op de totale kosten?

Vergelijk prijzen!

Een offerteaanvraag is geheel vrijblijvend.

Soorten sectionale poorten op isolatie

Sectionaalpoorten isoleren doorgaans relatief goed. Wil u echt zo weinig mogelijk energie verliezen, kiest u best voor een dubbelwandige sectionale garagepoort. Indien de ruimte los staat van het huis en het er niet warm hoeft te zijn, hebt u voldoende aan een enkelwandige sectionaalpoort.

Dubbelwandige garagesectionaalpoorten

Met dubbelwandige sectionaalpoorten verliest u amper energie in de ruimte achter de poort. Een dubbelwandige isolatie kan tot wel 45mm dik zijn. In combinatie met de panelen gaat er op die manier erg weinig energie en warmte verloren wat voordelig zal zijn voor uw energiefactuur. Daarnaast is een dubbelwandige sectionaalpoort geluidswerend. Wanneer u een sectionaalpoort zoekt voor een repetitieruimte, is een dubbelwandige een interessante keuze voor de omgeving.

Enkelwandige garagesectionaalpoorten

Wanneer uw garage geen warmte-isolatie nodig heeft, kan u verder met een enkelwandige sectionaalpoort. Als de garage echter deel uitmaakt van het huis, is een enkelwandige poort niet ideaal. Zelfs niet wanneer u de garage zelf niet verwarmt. De kans dat er via de garage warmte verloren gaat, is reëel. Al blijven sectionaalpoorten beter geïsoleerd dan klassieke kantelpoorten.

Sectionaalpoort met massieve vulling

Indien u voor een houten sectionaalpoort kiest, kan u voor een massieve vulling kiezen. De poort is dan volledig in hout en dus erg duurzaam. Qua isolatie zit u erg goed. Wel is het een zware poort waardoor de motor wat meer werk zal hebben.

sectionale garagepoorten

Soorten sectionale poorten per materiaalsoort

Sectionaalpoorten zijn er in verschillende soorten van materialen. U kan dus het materiaal kiezen dat het best past bij de stijl van uw woning. Uw budget en het gewenste onderhoud zullen beslist ook meespelen in de keuze van het materiaal.

Houten sectionale garagepoorten

Hout heeft een natuurlijke en warme uitstraling. De keuzemogelijkheden zijn eindeloos omdat hout makkelijk te schilderen is. Ook kiest u zelf of u voor smalle, brede, horizontale of verticale planken gaat. Hout is een goede isolator en dus duurzaam. Wel vraagt het meer onderhoud dan andere materialen zoals PVC. Een houten poort zal op termijn vergrijzen door licht en weersomstandigheden, tenzij u de poort regelmatig behandelt.

Er zijn verschillende houtsoorten waaruit u kan kiezen. Hardhout zoals ceder of eik is van nature duurzaam. Essen of grenen zijn dat minder, maar kunnen ook verduurzaamd worden mits de nodige behandeling. Hout is duurder dan andere materialen. Prijzen starten gemiddeld vanaf €1.500,-.

Stalen sectionale garagepoorten

Met een stalen sectionaalpoort gaat u sowieso voor kwaliteit. Staal is een sterk materiaal waardoor deze poorten erg veilig zijn tegen inbraken. Staal is verkrijgbaar in meerdere kleuren is een relatief goede isolator. Zeker wanneer u voor een dubbelwandige versie kiest.

PVC sectionale garagepoorten

Het grote voordeel van sectionaalpoorten in PVC is dat ze zo goed als onderhoudsvrij zijn. Af en toe de poort eens poetsen, meer is er niet nodig. Kortom, de beste oplossing als u weinig onderhoud wenst. Ook is het één van de goedkoopste materialen. Sectionale garagepoorten in PVC zijn al te vinden vanaf €500,-. U bespaart ook nog eens energie omdat kunststof erg licht is. De motor van de elektrische bediening moet dus minder kracht zetten.

PVC is te verkrijgen in alle mogelijke kleuren. U kan zelfs kiezen voor de natuurlijke uitstraling van hout of aluminium. Ook qua vorm is het aanbod in sectionale PVC-poorten erg ruim. U kan de PVC-poort dus perfect laten aansluiten bij de stijl van de woning. PVC is een goed isolerend materiaal en gaat ook lang mee. Nadeel is dat de kleur soms wat kan vervagen doorheen de tijd.


sectionaalpoort

Aluminium sectionale garagepoorten

Indien u een moderne uitstraling wenst, is aluminium een goede keuze. Aluminium biedt heel wat voordelen. Zo is het erg stevig en toch licht. Dat maakt dat de motor van de elektrische bediening minder kracht nodig heeft. Daarnaast isoleert aluminium uitstekend en vraagt het zo goed als geen onderhoud. Aluminium is verkrijgbaar in de meest uiteenlopende kleuren, al kan u ook kiezen voor de natuurlijke look. Dit materiaal past dus zonder probleem bij de look van uw woning. Een sectionale garagepoort in aluminium vindt u vanaf €900,-.

Meer weten over de prijs van een sectionaalpoort? Lees ons artikel: sectionale garagepoorten prijzen

Soorten sectionale poorten op paneelsoorten

Een sectionale garagepoort bestaat uit panelen. In deze panelen hebt u heel wat keuze. Zo kan u kiezen voor een bepaalde afwerking of net gaan voor vlakke panelen zonder meer. Ook kan u kiezen voor cassetes of planken. Moet u vaak in en uit de garage? Dan is een loopdeur een interessante optie.

Belijning

Als afwerking kan u zorgen voor geribbelde of gelijnde panelen. Dit zijn horizontale of verticale stroken die op de panelen worden gezet. Bij een horizontale belijning geeft de poort een bredere indruk, bij een verticale een hogere. Belijnen kan zowel met hout, PVC als aluminium. U kan kiezen voor een smalle of brede belijning.

Vlakke panelen

Indien u een minimalistische uitstraling verkiest, zijn vlakke panelen interessant. Deze panelen hebben geen profiel waardoor u een strakke look krijgt.

Verticale of horizontale planken/planchetten

U kan ervoor kiezen om de panelen van de sectionaalpoort te laten indelen in planken, ook wel planchetten genoemd. Planken zijn beschikbaar in hout, metaal of PVC en u kan ze verticaal of horizontaal laten plaatsen. Verticale planken maken de poort hoger terwijl horizontale planken voor een bredere look zorgen.

Cassette

Wanneer u kiest voor de cassette-uitvoering, bestaat elk paneel uit gelijkmatige rechthoekige vlakken, cassettes genoemd. Vooral bij moderne panden wordt dit vaak gekozen.

Sectionaalpoort met loopdeur

U kan ervoor kiezen om een loopdeur in de sectionale garagepoort te laten plaatsen. Zo kan u makkelijk in en uit de garage lopen zonder telkens de hele poort te moeten openen. Een loopdeur is ook handig om bijvoorbeeld uw fiets binnen te zetten. Reken gemiddeld op €600,- à €1.000,- voor dergelijke deur.


sectionale poort met deur

Soorten sectionale poorten op kleur

Naast de gekende RAL-kleuren, zijn sectionaalpoorten vaak in andere kleuren op staal te verkrijgen. Sommige leveranciers hebben een eigen lakkerij waardoor het gamma aan kleuren oneindig is. Uw poort zal dus naadloos aansluiten bij de gevel van uw woning.

Een kantelpoort is geen sectionaalpoort

Een klassieke sectionaalpoort bestaat uit panelen die één voor één tegen het plafond of de wand schuiven. Een kantelpoort bestaat uit één stuk. De poort kantelt dan in zijn geheel naar boven. De poort kan naar binnen of buiten kantelen. Dat kiest u zelf. Net omdat ze uit één sterk geheel bestaan, gaan deze poorten lang mee en hebt u erg veel keuze in de afwerking. Het nadeel is dat u meer ruimte nodig hebt voor een kantelpoort. Wanneer het plafond van uw garage laag is, is het sowieso niet aan te raden of zelfs onmogelijk.


sectionale poorten soorten

Bespaar op de prijs, vergelijk offertes

Besloten om een sectionale garagepoort te installeren? Vraag dan eerst verschillende prijsoffertes op. Zo kan u prijzen vergelijken en de poort kiezen die aansluit bij uw wensen én budget. Via onze offerteservice komt u in contact met een specialist werkzaam in uw regio!

Vergelijk prijzen!